Sunday, July 24, 2011

indah penciptaan Adam dan Hawa

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa Hawa dijadikan oleh ALLAH S.W.T di saat Adam a.s tidur? Jawapannya seorang lelaki apabila kesakitan, maka dia akan membenci, manakala wanita sebaliknya.

Bagi wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya. Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari tulang sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam pada saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan kesakitan dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan anak dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cintanya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebusnya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi qalbu (hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikannya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, "jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya." Maksudnya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang lelaki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.

Dan wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang.

- Artikel iluvislam.com

Monday, July 18, 2011

list to update

  1. Konvensyen Guru-guru Muda(KOGUM)- 8-10 JULAI 2011
  2. BBC Collections at ICDC Kindergarten Jumbo Sale
  3. etc...

Thursday, July 14, 2011

EGOISTIC

yes i am..so who cares???
whatever it is, i stick to my decision and my words.
just bear with it..
i'll never give up with it..

Monday, July 11, 2011

Thursday, July 7, 2011

aku penderma!!!!

alhamdulillah..finally aku dapat derma darah.. sem2 try nak derma tp sbb hemoglobin rendah sbb tak cukup tidur plus time tu makan tak banyak sbb takde selera nk makan time tu so tak dpt nak derma darah.. frust sgt2 okay..so bila dengar je ada program ni lagi maka aku pun ready kan diri fizikal n mental.. hahaha.. aku mkn banyak2 n tidur awal b4 hari nak derma.. akhirnya berjaya jugak.. suka3.. first in my life.. hurmm..at first mcm nervous takut pun ada.. tp okay jek. after sedut darah tu baru lah aku rasa mcm nak pengsan terawang2 gitu..hahaha..pastu nurse bg aku minum air glucose for refreshment. whatever it is..aku dah jadi one of blood donor. bangga jugak laa sbb dah dapat sijil*buku merah


hopefully this is not the last.. :)

p/s: betul ke after derma darah berat badan naik?


Jangan menitiskan air mata kerana video ini....flv

Wednesday, July 6, 2011

HANDMADE CARD

setelah sekian lama tak buat card akhirnya aku buat jugak atas permintaan fatin.. and sekarang ni addicted nak buat card.. tu laa bila dah start mmg laa susah nak stop.. hurmm tapi masalahnya masa macam takde padahal ada je 24 hours..hahahaha..

handmade card:







simple je kan?? hurmm...suka guna QUILING sbb nmpk menarik and unik..sape2 pun boleh buat tp ngantuk sikit la sebab nk gulung kertas tu boring sikit..tp pape pun kena enjoy!!!!!! hahahahhaaha...so, selamat mencuba..
http://miyyahatkertas.blogspot.com/ this is one of my favorite blog shows quiling...a lot of ideas come from here.. credit to her..

Tuesday, July 5, 2011

title:

no idea for the title..
hari ni class English Studies *all about literature kena present Book Jacket(cover buku) and Blurb by group. enjoy sgt2 class hari ni coz semua orang pay attention *biasenye ngantuk je especially aku yg tak minat literature kat presentation other group dengan tujuan nak tanya soalan2 yg entah pape tp rasional lah jugak.. ktorg kena present book jacket yg ktorg design sendiri untuk storybook To Kill A Mockingbird by Harper Lee. then kena give explanation why ktorg design jacket tu macam tu.. setiap satu benda yang kat cover buku mestilah ada sebab dan alasan yang kukuh.. every each of us boleh tanya macam2 soalan and tak boleh simply agree dengan design group lain.. kiranya ktorg boleh argue macam2 lah. sebab tu lecture hari ni enjoy plus best gler..

ni book jacket group aku


design by: diyana a.k.a farah diyana hamizan
that's all for today's post..see ya..senyum seindah suria.